Aandenkooi

Beschrijving

Korte, doodlopende zijstraat van de Generaal Naessens de Loncinstraat. De naam verwijst mogelijk naar een eendenkooi: een site met vijver die op een speciale manier wordt ingericht om wilde eenden te vangen. De eerste vermelding dateert uit de 13de eeuw in de oorkonden van de Magdalenaleprozerij. In oorsprong behoort het zuidelijke deel van Sint-Michiels tot één van de kleine heidevelden waarin talrijke moerassige vennen en vijvers voorkomen; pas in de loop van de 18de eeuw wordt begonnen met de drooglegging en bebossing ervan. Eén van de langst overblijvende vijvers was de Aendekooi of Aendepoel. Tot 1970 behoort de straat bij de gemeente Loppem. Eigenlijk is de straat de dreef, afgezoomd door een dubbele rij beuken, naar hoeve "Aandekooi" (nummer 1). Opgenomen als deel van de ankerplaats "Kasteeldomeinen van Beisbroek, Tudor, Tillegem en de Abdij van Zevenkerke" in de landschapsatlas.

• SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, p. 77.
  • VERVENNE A. 1976: Oude hoeven, herbergen en molens en hun bewoners te Loppem, Loppem, p. 81.