Rooigem

Beschrijving

Rechte dreef, oude verbindingsweg tussen Zuideren (Moerkerkse Steenweg) en Noorderen Aardenburgse weg (Aardenburgseweg). Opgenomen in het beschermd dorpsgezicht van het kasteeldomein Rooigem. Grindweg met populieren en beuken die toegang geeft tot het neerhof van het kasteeldomein "Rooigem". De naam gaat ver terug in de tijd en zou afgeleid zijn van het Germaanse "Rauhinga-haim" of "heem voor de lieden van Rauho" (= de ruwe, rauwe, ruige). Tot de aanleg van de Bisschopsdreef, in 1762, vormt de dreef de hoofdtoegang tot het kasteeldomein. De officiële naam dateert van 1948.

Heden een semi-openbare landweg gelegen langs de omwalling en tevens afbakening van het domein "Rooigem". De enige bebouwing bestaat uit het neerhof van het kasteel. Verder wordt de schilderachtige dreef gekarakteriseerd door het groen van het park van "Rooigem" aan de westzijde. Aan de oostzijde liggen akkers en tegenover de ingang van het neerhof een boomgaard, afgezoomd met een meidoornhaag.

• DUYCK R., Sint-Kruis, geschiedenis van de Brugse rand, 1987, p. 23.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 29, p. 180.