Boogschutterslaan

Beschrijving

Loopt vanaf de Moerkerkse Steenweg met een bocht langs de kerk van Sint-Kruis tot aan de Blauwkasteelweg. De straat wordt aangelegd circa 1958. De naam refereert aan de schuttersgilde "De Vrije Archiers van mynheere Sint Sebastiaen". De stichtingsakte van 1476 vermeldt dat de gilde in dienst staat van het Proosse van Sint-Donaas. Aanvankelijke vestiging naast de kerk van Sint-Kruis zie Moerkerkse Steenweg. In de 19de en 20ste eeuw op verschillende locaties en sedert 1975 aan de Blauwkasteelweg.

Tussen 1843 en 1881 vestiging van een jongensschool op de hoek met de Polderstraat. Daarna wordt het gebouw in gebruik genomen als politiekantoor met gevangenis, lijkenhuis en bibliotheek. Het gebouw wordt in de tweede helft van de 20ste eeuw afgebroken, op die plaats staat nu een handelszaak.
Het begin van de straat wordt gedomineerd door de kerk en kerkhof van Sint-Kruis, zie Moerkerkse Steenweg. Tegenover de kerk ligt een vleugel van het klooster van de zusters van Maria en een school van 1925-1930. Aan de westkant bevindt zich de technische school Mariawende met gebouwen uit het begin van de jaren 1960.
Hoofdzakelijk bewoning met huizen uit de jaren 1950 en 1960.

• CALLEWAERT D., KEMEL Y., VANHULLE A., 150 jaar onderwijs in Sint-Kruis, Werkgroep geschiedenis Sint-Kruis, 2002, p. 7-8.
  • DUYCK R., Sint-Kruis, geschiedenis van de Brugse rand, 1987, p. 21.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 33.
  • WEYTS D., Een verdwenen herberg in Sint-Kruis: van De Olifant en Het Gildenhuis tot het gemeentehuis, in Het Brugs Ommeland, jaargang 38, nummer 1, 1998, p. 43.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia