Blauwkasteelweg

Beschrijving

Korte, doodlopende straat vanaf de Julius Delaplacestraat tot aan de sportvelden "De Gulden Kamer". De weg, aangelegd in 1960, wordt eerst Blauwkasteeldreef genoemd naar het voormalig landgoed van Marcus Laurin (zie nummers 24-28) en later gewijzigd in Blauwkasteelweg. De weg volgt het oude tracé van de vroegere kasteeldreef schuin lopend vanaf de Moerkerkse Steenweg (achter de huidige huizen van de Dampoortstraat nummers 5-13) en vanaf de Marcus Larinstraat (naast nummer 13) een hoek makend recht naar het kasteeldomein. Deze dreef verdwijnt circa 1914 door uitbreiding van de Dampoortwijk.

In het begin van de straat dominerende aanwezigheid van een appartementenblok van 1990. Voordien stond hier een preventorium gebouwd in opdracht van de Stad Brugge, Bestuur der Burgerlijke Godshuizen en genoemd naar baron Jan Joseph van Zuylen van Nyevelt. Architect René Cauwe (Brugge) ontwerpt daartoe in 1923 verschillende paviljoenen voor mannen en vrouwen en een zusterverblijf met kapel, gelegen in het groen en afgebakend door de Blauwkasteelweg, Julius Delaplacestraat en Kartuizersstraat. Van het preventorium is niets meer bewaard, tussen het appartement en de Kartuizersstraat ligt nog een beukenbosje.
Vanaf 1964 wordt op de gronden achter de Boogschutterslaan een gemeentelijk sportcentrum "De Gulden Kamer" onder meer met voetbalvelden en speelplein aangelegd en uitgebouwd.
Ten noorden van het domein Blauwkasteel bevindt zich sedert 1975 de schuttersvereniging "De Vrije archiers" (zie Boogschutterslaan).

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1034/0251, 1923.
  • ADRIANSENS W. (en andere), Groen Brugge, 1987, p. 95.