Assebroeklaan

Beschrijving

Bijna rechte straat die loopt van de Maalse Steenweg naar Assebroek en vanaf daar wordt verder gezet in de Vondelstraat. Aangelegd circa 1940.
Woonstraat met bebouwing die teruggaat tot de aanleg van de straat in de jaren 1920. Meestal rijwoningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder al dan niet gemansardeerde zadeldaken. De straat wordt onder meer getypeerd door eenheidsbebouwing, zie nummers 23-25, 27-31, 30-34 en 41-43 met geblokte ontlastingsbogen. Voorts enkele gevels met historiserende kenmerken, zie nummers 18-20 met korfbogenfries en de nummers 24-28 van 1926 met topgevels in een typerende neo-Brugse stijl. Nog van 1926 is de eenvoudige lijstgevel van nummer 36 met verzorgd schrijnwerk.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1036/0436, 1926; nummer 1036/0398, 1926.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 17.