Kerkstraat

Beschrijving

Eén van de weinige oude straten van het vroegere landelijke dorp Zelzate, van de oude parochiekerk, thans nog kerkhof, tot de Leegstraat, ongeveer parallel met de Sassevaart, in 1827 verbreed tot eerste kanaaltracé door het dorpscentrum, thans Grote Markt. Verschillende smalle kerkwegels kwamen er op uit. Van de oorspronkelijke kleinschalige bebouwing met vooral boerenarbeidershuisjes bleef haast niets meer bewaard. De aankoop door de zusters van Sint-Vincentius van het kasteeltje van de familie Van de Wattyne in 1864 betekende het begin van een bloeiend scholencomplex dat het huidige straatbeeld domineert. Door de aanleg van de ring (R4) met nieuwe brug over het huidige kanaal in 1968 werden verschillende huizen gesloopt en de straat in twee gesplitst.

Auteurs: Bogaert, Chris