Burgemeester Jos. Chalmetlaan

Beschrijving

Nieuwe straat, aangelegd in 1937 tussen het oude, sinds 1909-1910 overwelfde kanaaltracé, toen Kleine Markt genoemd, oostwaarts tot de Wachtebekestraat, na het overlijden van burgemeester Joseph Chalmet in 1963 naar hem genoemd. Brede straat verkaveld vanaf 1939 met nog vrij homogeen behouden interbellumarchitectuur gekenmerkt door bakstenen rijhuizen met twee bouwlagen onder plat dak of zadeldak. Verschillende huizen zijn gesigneerd door lokale architecten onder meer: Albert Lefebure, (nummers 18, 67-69, 79), architect Gentil Marchand. (nummers 17, 31, 24-26), architect C. De Vos (nummers 11, 29, 40, 53, 153) . Het in 1939 gerealisserde openluchtzwembad naar een ontwerp van architect Geo Bontinck is intussen verdwenen.

Auteurs: Bogaert, Chris