Leermarkt

Beschrijving

Straat met licht versmallend tracé van de Botermarkt-Muntstraat naar de Hazestraat-Lange Ridderstraat. Voorheen samen met de Desiré Boucherystraat de zogenaamde "Oude Bruul". Huidige benaming ontleend aan het leder dat vroeger verkocht werd voor de huizenrij met pare nummers, aan de westzijde.

Straat eertijds afgezoomd met belangrijke, nu verdwenen panden als het oude klooster van de clarissen urbanisten (1669-1786), het Engels kartuizerklooster, de huizen van het schoenmakersambacht en de huidenvetters.

Eerste oostelijke straathelft heden getypeerd door het commercieel winkelcentrum met de nieuwe stadsfeestzaal. Gevelwanden voorts afgezoomd met al dan niet aangepaste lijstgevels uit de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, voornamelijk van drie bouwlagen en dito traveeën, met geloogde of rechthoekige muuropeningen en wisselende gevelbekledingen. Bepleisterd (nummer 41), gecementeerd (nummers 39 en 60), bekleed met tegels (nummer 15), naast eenvoudige baksteenarchitectuur (onder meer nummers 4, 19-21, 32, 34, 36 en 37). Nummers 15 en 34 met houten uitstalraam.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde