Lorreinendreef

Beschrijving

Rechte straat, vertrekkend vanaf de Engelendalelaan naar het domein Rijkevelde, gelegen op het grondgebied van Sint-Kruis, Oedelem en Sijsele. De weg vormt, tot 1796, de noordelijke grens van de brank (is een 14de-eeuwse indeling van het Sijseelse) Assebroek met de brank Sint-Katarina en was tevens de verbindingsweg met Sijsele. Een 18de-eeuwse paalsteen markeert de grens tussen Assebroek, Sint-Katarina, Sint-Kruis en Oedelem. Wordt in de ommeloper van Sijsele van 1669 aangeduid als "Keurlynckstraetje". Deze oude benaming verwijst naar de keurlingen, dit zijn strijdbare mannen, die in de 17de eeuw tegen de Franse invallers werden ingezet, en van Sijsele langs deze weg naar het Lappersfort (zie Lappersfortstraat en Sint-Michiels) trokken. De huidige benaming zou, naar verluidt zijn ontstaan halverwege de 19de eeuw.

Heden woonstraat, met residentiële bewoning uit de tweede helft van de 20ste eeuw palend aan landbouw- en natuurgebied.

• BOSSU J. Assebroek en de kaarten van Joseph de Ferraris, in Arsbroek, jaarboek 12, 1995, p. 20.
  • DESMET J. en STALPAERT H., Assebroek. Heemkundige schets, 1950, p. 57-58.