Gulden-Peerdenstraat

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Generaal Lemanlaan en de Daverlostraat. De oorspronkelijke naam, Peerdenstraat, wordt in 1970 met de fusie met Brugge vervangen, zie huidig om verwarring met de gelijknamige straat in Brugge te vermijden. De naam verwijst naar de vroegere herberg "Het Gouden Peerd", gelegen op de hoek met de Generaal Lemanlaan. Oorspronkelijk ook aanwezigheid van een plantenkwekerij van de familie Coene. Deze start, circa 1910, met een horticultuurbedrijf dat paalt aan de Van Steenestraat. In de jaren 1980 verhuist het bedrijf naar Oedelem. In 1990 volgt een gedeeltelijke verkaveling van de gronden waarbij ook het ouderlijk huis van 1909 wordt gesloopt.

Woonstraat met enerzijds eenvoudige rijhuizen en anderzijds alleenstaande woningen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Rijwoningen met eenvoudige baksteenarchitectuur, meestal opgevat als eenheidsbebouwing. De ene meer uitgewerkt dan de andere, sommige voorzien van belijnende banden in diverse materialen. Nummer 20 is een woning met modernistische inslag, zie typerende behouden roedeverdeling. Nummer 22 met historiserende inslag, zie muurankers en traptop. Vrijstaande woningen met typerende cottage-elementen.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 77.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia