Barthelsstraat

Beschrijving

Korte, rechte verbindingsstraat tussen de Kleine Kerkhofstraat en de Sint-Katarinastraat. Straat genaamd naar de Brugse geneesheer Arthur Charles Barthels (1838-1903), eigenaar van de grond waar de straat is aangelegd. In 1927 wordt overgegaan tot bestratingswerken.

De straat wordt getypeerd door aangesloten bebouwing, grosso modo tussen 1900 en 1930 tot stand gekomen. Rijwoningen van twee traveeën en twee bouwlagen, soms opgevat als eenheidsbebouwing. De ene gevel meer uitgewerkt dan de andere. Overwegend panden met sobere lijstgevels, verlevendigd met banden en strekken in witte baksteen. Latere ingrepen beperken zich tot het vernieuwen van het schrijnwerk. De gevel van nummer 28 is een illustratie van sobere, modernistische architectuur.

• Stadsarchief Brugge, Gemeentearchief van Assebroek, nummer 1060.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 22.