Assestraat

Beschrijving

Dalende straat vanuit het centrum van Terheide in zuidoostelijke richting naar het gehucht Asbeek. Bij het begin van de straat links liggen de aangepaste gebouwen van de voormalige meisjesschool die bestuurd werd door de zusters van Sint-Vincentius à Paulo; zowel de vroegere klassenvleugel, thans ingericht als bibliotheek (nummer 7), als het aangrenzende klooster met ommuurde tuin (nummer 7A) dragen nog een ruitvormige gevelsteen die verwijst naar de oprichting door pastoor J.B. (Jan Baptist) De Wit, respectievelijk in 1884 en 1887 en in dezelfde jaren opgetekend in het kadaster. Verderop in de straat rechts ligt de ommuurde begraafplaats waarvoor de grond werd aangekocht door de gemeente in 1886. Verder verloop als veldweg naar het "Hof de Lange Bomen" (nummer 20).

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling I, 1884/37 en 1887/59.
  • OCKELEY J., Historiek der straten van Asse, Asse, 1967, p. 7.