Putberg

Beschrijving

Gelegen in het noordoosten van het gehucht tussen Koensborre en Heilsborre, als verbinding tussen Asse-centrum en het gehucht Asbeek en gekarakteriseerd door een sterk wisselend reliëf. De benaming Putberg werd ontleend aan de vroegere steenontginning op deze plaats; een ophoping ontstaan door uitgraving werd immers putberg geheten. Aan deze straat situeert zich ook de archeologisch belangrijke site Borgstad, een heuvelplateau (72 m) doorsneden door de Putberg; eigenlijk gaat het hier om een landtong als uitloper van de heuvel van de Nerviërsstraat naar Kalkoven (zie ook gemeente-inleiding Asse); deze landtong wordt gevormd door twee beekvalleien, de Broekebeek ten zuidoosten en de Wijtsbeek ten noordwesten. In de IJzertijd ontstond hier een oppidum van het type "éperon barré" een hoefijzervormig versterkte nederzetting op een plateau in de vorm van een landtong die extra versterkt werd met een gracht en een wal op het zwakste punt, met name daar waar de landbrug het smalst is; de oppervlakte besloeg nagenoeg 42 ha, 13 ha binnen de binnenwal. Mogelijk werd de nederzetting overgenomen door de Romeinen omwille van haar strategische ligging op een hoogte; in de directe omgeving kwamen immers talrijke Romeinse sier- en gebruiksvoorwerpen aan het licht. Silexvondsten verwijzen trouwens naar menselijke aanwezigheid in het neolithicum.

• DE CLIPPELE T., Borgstad, een oppidum uit de IJzertijd?, in Ascania, jaargang 45, nummer 2, 2002, p. 33-37.