Waarbeek

Beschrijving

Gelegen in het noordoostelijke deel van het centrum tussen Huynegem en de grens met de deelgemeente Mollem. De huidige naam werd ontleend aan de gelijknamige beek die ontspringt nabij het dorp en in Mollem samenvloeit met de Molenbeek. Dezelfde benaming werd later ook overgedragen op een hier gelegen hof dat in 1470 omschreven wordt als "een hoof gel. te waerbeke metten huyse, schueren, stallen, poirten daer op staende, metten ouden bogaerde ende grechten...". In 1753 werd het middeleeuwse waterkasteel verbouwd tot buitengoed, vermoedelijk in opdracht van Jacobus de Pape, heer van Glabbeek, die hiervoor beroep deed op meester-timmerman Peeter Gecquier. Thans rest enkel een gedeelte van de voormalige neerhoeve (nummer 43).

• OCKELEY J., Het kasteel van Waarbeek, in Ascania, jaargang 23, nummer 1, 1980, p. 23-25.
  • OCKELEY J., Historiek der straten van Asse, Asse, 1967, p. 54.