Vrijthout

Beschrijving

Gelegen in het gehucht Tenberg, ten zuiden van het centrum en vertrekkend van aan Hoogpoort tot de grens met Sint-Ulriks-Kapelle, deelgemeente van Dilbeek. Schaars bebouwde straat doorheen landelijk gebied.

Het zuidelijke deel van Asse bleef tot de late Middeleeuwen volledig bebost; de benaming Vrijthout zou verwijzen naar een bos dat beschut werd door een omheining en aldus werd vrij gehouden van het vee van de inwoners. In de vijftiende eeuw maakte Vrijthout deel uit van een uitgestrekt leengoed van de Heren van Groot-Bijgaarden.

Volgens de legende gebeurde in de onmiddellijke omgeving in de periode 1310-1335 ook het tweede Heilige Kruiswonder; hiervoor werd in 1555 nabij het Vrijthouthof een kapel gebouwd die in de loop van de achttiende eeuw in vervallen toestand raakte zodat pastoor Ringler met de resten in 1758 een nieuwe kapel liet bouwen in de Neerstraat, in 1963 verplaatst naar Boekfos. Ter plaatse van de oorspronkelijke kapel werd in 1987, ter gelegenheid van de viering "650 jaar Heilig Kruis" een houten kruis met Christusfiguur opgericht, gesigneerd "BvdB 85" (Bert Van de Broeck) en thans fel begroeid met klimop.

• Kapellen en kapelletjes in Asse, Brochure Open Monumentendag 12 september 2004, p. 12-14.
  • OCKELEY J., Historiek der straten van Asse, Asse, 1967, p. 53.