Poel

Beschrijving

Vrij lange, kronkelige straat ten zuiden van de spoorlijn Brussel-Dendermonde in het gehucht Walfergem. Tot de aanleg van de Brusselsesteenweg in 1704 een deel van de aloude weg naar Brussel. De benaming werd ontleend aan het "poelen" van zandsteen door de abdij van Affligem, zie gemeente-inleiding; de ontginning gebeurde in open lucht; de aarde werd weggeschept zodat de nog weke steen in blokken kon gesneden worden; na enkele uren harden werd de steen op wagens naar de Dender gebracht voor verder vervoer.

• OCKELEY J., Historiek der straten van Asse, Asse, 1967, p. 40.