Molenstraat

Beschrijving

Korte rechte straat tussen de Stationsstraat en de Waarbeek, gelegen net ten zuidoosten van het centrum. De naamgeving refereert aan de voormalige aanwezigheid van een houten graanwindmolen, gebouwd in 1659 door de toenmalige heer van Asse, Willem de Cotereau. Deze molen, vaak molen Van der Gucht genoemd naar de molenaar van circa 1878, is duidelijk zichtbaar op de "Caerte Figurative" van 1713; hij werd gesloopt in 1913 en verdween toen volledig uit het straatbeeld.

Thans wordt het uitzicht bepaald door een overwegend kleinschalige bebouwing waarvan de oudste panden opklimmen tot het laatste kwart van de negentiende eeuw; op het einde wordt de straat gekruist door de spoorlijn Brussel-Dendermonde. Over de spoorweg rechts liggen de thans verlaten bedrijfsgebouwen van de vroegere fabriek Asphaltco, nummer 46.

• Asse in oude prentkaarten, samengesteld door Heemkring "Ascania", Zaltbommel, 1973, nummer 9.
  • HOLEMANS H., De windmolens van Asse, in Ons Molenheem, nummer 3, 1997, p. 72.