Molenstraat (Humbeek)

Beschrijving

Verticale straat tussen de Molenstraat te Beigem en de Driesstraat. Ze ontleent haar huidige naam aan de voormalige windmolen die was gelegen aan de kruising met de Oudemolenweg. In 17de eeuw werd het gedeelte ten noorden van de Kruisstraat tot aan de Crenaertsstraat "Quaey Strate" genoemd en het deel tot aan de Driesstraat "Het Windt Gat". Het kruispunt met de Kruisstraat werd "'t Cruijs" genoemd en met de Crenaertsstraat "Den Heuvel" (Kaartboek van de abdij, 1699).

In de 19de eeuw voornamelijk bebouwd ter hoogte van de kruispunten, nr. 178: verbouwde hoeve met schuur van 1874, zie jaartal van gesinterde bakstenen en nr. 184: langgestrekte hoeve van anderhalve bouwlaag onder haaks zadeldak uit eind 19de eeuw.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn