Kerkstraat

Beschrijving

Lange uitvalsweg in het verlengde van de Achterstraat tot aan de Westvaartdijk ('t Sas). Voorheen "Daelstraat" (Kaartboek van de abdij, 1699 en Atlas der Voetwegen, 1845) en sinds de tweede helft van de 19de eeuw Kerkstraat (Poppkaart, circa 1860).

Hoewel de straat deel uitmaakte van de historische verbindingsweg Asse-Mechelen, bleef ze tot en met de 18de eeuw, op het dorpscentrum en een woonkern rond het Sas na, quasi braak liggen. De pastorie van 1745 (nr. 1) en een 19de-eeuwse hoeve met oudere kern (nr. 40) zijn voorbeelden van de zeldzame oudere bebouwing. Vanaf de eerste helft van de 19de eeuw nam het huizenaantal sporadisch toe met onder meer enkele eenvoudige hoeven en arbeiders / boerenhuisjes; hiervan zijn echter geen voorbeelden bewaard. In deze periode werd ook het gemeentehuis met woning voor de onderwijzer en school uit de jaren 1820 (nr. 75) opgetrokken. Vanaf het midden van de 19de eeuw kreeg de weg meer belang, versterkt door de aanleg van de tramlijn in 1889, en werden enkele statige neoclassicistische herenhuizen gebouwd, zie nrs. 2 (circa 1848, gesloopt in 2002 en vervangen door een rust- en verzorgingstehuis), 55, 121 en 242. In 1887-1888 werd iets voor de Benedenstraat een tramstation met woning en tramloodsen opgetrokken, beschermd als monument in 1997 (nrs. 174-176). Nrs. 199 en 258 zijn getuigen van de oorspronkelijke eind 19de-eeuwse éénlaagse bebouwing. Het grootste deel van deze oorspronkelijke huisjes werden gesloopt en op het einde van de 19de-begin 20ste eeuw ingenomen door typische tweelaagse bakstenen (arbeiders)huisjes met gekleurde bakstenen voor de decoratie, zie nrs. 13, 24, 26, 255-257 en 259. Uit de eerste helft van de 20ste eeuw dateren nog enkele fraaie dorpsvilla's, zie nrs. 20 (in cottagestijl), 99, 100, 113, 127, 147 en 243.

Nr. 204 de eclectische "villa Horckmans" of "kasteel ten Daele" van 1912 werd gesloopt in 1964 (nog restant van de onderbouw in de tuin).

De nrs. 207, 228 en 248, respectievelijk een arbeiderswoning, lemen hoevetje en één van de laatste oorspronkelijke éénlaagse woonhuisjes, opgenomen in de inventaris "Bouwen door de eeuwen heen" van 1977, werden gesloopt.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Humbeek: 1848/15.
  • MERGAERTS, G., Humbeek in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nr. 3.