Markt

Beschrijving

Vroeger centrum van de 'Stede en het Ambacht van Assenede' en thans dorpscentrum met centraal ingeplante parochiekerk, voorheen met kerkhof ten noorden. Het marktplein, als verbinding tussen de oostelijke en westelijke dorpsassen, ligt ten zuiden van de kerk, waar sinds 1349 al op dinsdagmorgen markt wordt gehouden. De zuidwand wordt gedomineerd door met classicistische gemeentehuis, tegenover de ingang van de kerk bevindt zich de pastorie. Op de plaats van de vroegere schandpaal werd in 1920 het oorlogsmonument geplaatst, beschaduwd door een vrijheidsboom. De gerestaureerde oude schandpaal kreeg in 1980 een nieuwe locatie op de westelijke hoek van het plein.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen