Brugsesteenweg (Sint-Pieterskapelle)

Beschrijving

Deeluitmakend van de belangrijke historische weg van Nieuwpoort naar Gistel en Brugge ca. 1777 aangelegd als steenweg; baan met bochtig tracé de polders doorkruisend van oost naar west. Bochtvormend langs oostzijde van de parochiekerk, vervolgens aan de zuidzijde van de kerk overgaand in de Diksmuidestraat en voorbij de dorpskom verder lopend in westelijke richting. Oorspronkelijk tracé aangepast ter hoogte van de huidige Bazelarestraat in loop van de 19de eeuw id est rechttrekking ten oosten van de dorpskom.

In de dorpskom rijwoningen, onderbroken door onder meer ommuurde tuinen. Doorsneedorpsbebouwing bestaande uit arbeiders- en burgerhuizen, enkele voormalige handelspanden onder meer nr. 23 cf. uitstalraam en poort. Eenvoudige wederopbouwarchitectuur: vnl. breedhuizen van één à twee bouwlagen Nr. 22-24: tweegezinswoning in spiegelbeeldschema getypeerd door korfbogige muuropeningen en behouden uitgewerkte houten gootlijst (nr. 22). Voorts verscheidene vernieuwde gevelparementen. Buiten de dorpskom hoevebouw.