Kasteelstraat

Beschrijving

Maakt deel uit van de circa 1866 aangelegde as Kasteelstraat-Pontfort, die vertrekkende van het centrum in westelijke richting naar Kasterlee loopt. Naamgeving houdt verband met het voormalige kasteel van Baron du Four, zie nummer 60.

Naar het centrum toe een heterogene 20ste-eeuwse bebouwing van woningen en handelszaken, gebouwd op een verspringende rooilijn. Nummers 17, 20, 22, 25, 28, 30, 32, 45-51: een tot het vierde kwart van de 19de eeuw tot eerste kwart van de 20ste eeuw opklimmende kleinschalige dorpsbebouwing van vrijstaande of gekoppelde enkel- of dubbelhuizen van twee tot drie traveeën en één tot twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat).

Nummers 20-22 destijds woning met smidse, nummer 28 een voormalige winkel, nummer 32 met aansluitend schuurtje, nummers 45-51 een reeks van vijf -op de huidige rooilijn inspringende- arbeiderswoningen. Bakstenen lijstgevels, al dan niet verankerd, met gecementeerde plint, baksteenfries en/of bewaarde houten kroonlijst; nummer 25 met risalietvormende deurtravee. Rechthoekige of segmentbogige muuropeningen, eerst genoemde soms met afgeronde bovenhoeken; de nummer 17 en 28 met ijzeren lateien waarop rozetten en boogstenen. Sporadisch bewaard houtwerk. Veelal aanpassingen en/of verbouwingen, zie toevoeging van dakvensters of dakkapellen, nieuw parement, gevelafwerking, aangepaste muuropeningen, vernieuwd houtwerk.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle