Brand

Beschrijving

Maakt deel uit van de circa 1866 en 1890 aangelegde as Kloosterstraat-Hulselstraat-Brand-Postelsebaan, die vertrekkende van het centrum in oostelijke richting naar Postel loopt. Het huidige tracé is reeds herkenbaar op de Ferrariskaart (circa 1775).

De benaming verwijst naar het oude gehucht. Heterogene bebouwing, opklimmend tot de eerste helft van de 20ste eeuw onder meer nummer 15 enkelhuis van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met art-deco-inslag.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Retie, schets 1866/2.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle