Koning Albertstraat

Beschrijving

Verbindingsweg tussen Weeldestraat en oude dorpskom (Geeneinde/Singelstraat), eertijds zogenaamd "Den Dijk", aangelegd circa 1880. Van de 19de-eeuwse dorpswoningen bleven slechts enkele exemplaren bewaard. Van de vele bedrijven en openbare gebouwen, die vroeger het straatbeeld beheersten, zoals de brouwerij, de smidse, de scholen voor jongens en meisjes opklimmend tot circa 1870, het klooster opgericht circa 1900 en de gildenzaal, bleven alleen de molen en de in de jaren 1960 vernieuwde schoolgebouwen bewaard.

Huidige bebouwing van vrij- en halfvrijstaande woningen met nog enkele tot begin 20ste eeuw opklimmende arbeiders- of boerenarbeidershuizen van slechts één bouwlaag (bijvoorbeeld de nummers 26, 60, 64, 90, 121, 123, 131, 135), voorts eenvoudige burgerhuizen van twee bouwlagen uit de eerste helft van de 20ste eeuw (bijvoorbeeld de nummers 62 en 66, laatst genoemde gedateerd 1932 in gevelsteen, de nummers 20-22-24, de in spiegelbeeld opgetrokken tweegezinswoningen nummers 86-88 en 138-140).

De interessantste, voornamelijk uit het interbellum daterende villa's worden hierna beschreven.

Op de hoek met Gemeentelaan nummer 60, gemeentehuis van de fusiegemeente Ravels, opgericht in 1999-2000 naar ontwerp van architecten- en studiebureau Archiles-Gedas; aanpalend zwembad van 1971 naar ontwerp van L. Jansen.

Op hoek met Laar: begraasd en beboomd driehoekig pleintje afgezet met buisleuningen tussen bakstenen pijlers, waarop driezijdige kapel van kleurrijke baksteen voorzien van nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje; opgericht als geschenk van de Katholieke Landelijke Jeugd in 1952, zie gedenkplaat.

Auteurs: Plomteux, Greet