Tilburgseweg

Beschrijving

Grote baan tussen dorpskom en Grens, richting Tilburg, eertijds "de Boulevard", aangelegd en verhard in 1853, verder afgewerkt in 1854 en in 1855 aan weerszijden met eiken beplant; de oude baan Turnhout-Tilburg liep over Rovert (zie Beekseweg).

Overwegend vrijstaande huizen met voortuin, opklimmend tot het tweede kwart van de 20ste eeuw. Van 1801 tot 1934 stond hier ter hoogte van de afslag naar Maarle een standaardmolen, de zogenaamde "Heimolen", en van 1882 tot 1978 een stenen grondzeiler.

Het douanekantoor aan de grens, geopend in 1936 bleef slechts tot 1953 in functie; het verhuisde in 1953, 1966 en 1976 en werd op 31 december 1992 definitief gesloten; het aanpalende café, Grens nummer 9, bestaat nog.

Auteurs: Plomteux, Greet