Kerkstraat

Beschrijving

Naamgeving in verband met de parochiekerk Sint-Servatius. Maakt deel uit van de verbindingsweg naar Ravels-Eel (ten noordoosten) die nagenoeg hetzelfde tracé vertoont als eind 18de eeuw, zie de Ferrariskaart (circa 1775).

Vooraan in de straat, aan het kruispunt met de Grote Baan, bevond zich het eerste gemeentehuis met aanpalende veldwachterswoning, gesloopt circa 1971. In de omgeving van de kerk slechts sporadisch enkele exemplaren van de kleinschalige 19de-eeuwse dorpsbebouwing.

De nummers 17-17 bis, 27 zijn boerenarbeiderswoningen van twee tot vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen).

De gemeentelijke basisschool (nummer 24) is gelegen binnen het bouwblok Kerkstraat-Kloosterstraat-Sint-Servatiusstraat: gestart in 1901 als meisjesschool met klooster onder leiding van de zusters annonciaden van Huldenberg; gebouwencomplex, opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw; later stelselmatig uitgebreid, verbouwd en aangepast.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle