Stenehei

Beschrijving

Vormt gedeeltelijk de westelijke grens met Retie; maakt deel uit van de verbindingsweg tussen Retie en Geel, aangelegd in 1868. De oostzijde ligt op grondgebied Dessel en heet Stenehei, de westzijde ligt op grondgebied Retie en heet Geelsebaan.

Naamgeving refereert aan het voormalig heidegebied dat zich uitstrekte over de aangrenzende gemeenten. Heden bevindt zich voornamelijk ten oosten van de baan nog heidegebied afwisselend met stroken naaldbos waarin restanten van zandduinen; in dit gebied hebben zich een aantal grote bedrijven actief in de nucleaire industrie gevestigd. Een open, landelijke omgeving met sporadisch 20ste-eeuwse landbouwbedrijven, afwisselend met een al dan niet residentiële woningbouw.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle