Voorheide

Beschrijving

Straat tussen Wampenberg en kanaal ter hoogte van brug 5; gelijknamige wijk, in de volksmond zogenaamd "Vrij". Een mogelijke verklaring is: uitgestrekte heide ver van het centrum; meer aannemelijk is de verwijzing naar het domaniaal of "Vrij" goed, waar 's Heerenstraat heen leidde (zie ook Vrijheid).

Het gehucht Voorheide, mogelijk teruggaande op een oudere nederzetting, zou pas in de 19de eeuw na de aanleg van het Kempens kanalennet en de daaraan verbonden industrialisatie tot ontwikkeling komen.

De oorspronkelijke draaibrug, gelegen in het verlengde van De Brulen, werd in 1923 vervangen door een hoge vakwerkbrug tussen Voorheide en Grens aan de andere kant van de zwaaikom. De aanleg van de loskade gaat terug tot 1848. Door het Belgisch leger opgeblazen op 11/5/1940, werd in oktober 1944 door de Engelsen een dubbele Baileybrug gebouwd, vervangen door de huidige betonnen brug in 1955-1957.

Voor kerk en school van de wijk Voorheide zie De Brulen nummers 1 en 2.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet