Begijnhof

Beschrijving

Gelegen in het centrum van de gemeente tussen Vrijheid en Wampenberg. Deel van de vroegere " 's Heerenstraet" die op haar beurt deel uitmaakte van de "Keulse baan".

Vrij recente naamgeving, die berust op een foutieve interpretatie van "filia devota": de vijfentwintig meisjes, die in het kerkarchief tussen 1723 en 1798 als dusdanig werden vermeld, waren geen begijntjes maar dienstboden voor de vrouwelijke gasten van de abdij van Postel, gehuisvest in Arendonk in een rij huisjes ter hoogte van de Horeman.

Eertijds waren hier verschillende sigarenmakerijen gevestigd.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet