Molenstraat (Beigem)

Beschrijving

Straat tussen de Beigemsesteenweg en de Molenstraat te Humbeek met op de grens de voormalige windmolen (Humbeek, Oude Molenweg nr. 5). In de 19de eeuw Grooten Molenweg genoemd (zie Atlas der voetwegen, 1845 en Poppkaart circa 1860).

Samen met "Hof ten Berge" (nrs. 5-7) enig overgebleven litteken van de oost-west georiënteerde dries ten Berg, waarvan de basis gelegen was aan de huidige Gustaaf De Donderstraat. Op het einde van de 17de eeuw was de dries nog een langwerpig driehoekig plein met aan de basis een bakstenen kapel met leien dak en waterpoel (zie Kaartboek van de gemeente, circa 1690 en Kaartboek van de abdij, 1699). Dit restant van wat eens een grotere driehoek moet zijn geweest kromp in de loop van de 18de eeuw tot een openbaar pleintje aan de kruising met Gustaaf De Donderstraat (zie Ferrariskaart 1770-1778). In de 19de eeuw (zie Poppkaart, circa 1860) bleef enkel nog de Molenstraat over met aan de zuidzijde de poel en een kleine kapel die later naar de overzijde van de straat zal verhuizen.

Het boerenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw dat werd opgenomen in de inventaris "Bouwen door de eeuwen heen" van 1977 onder nr. 8, is gesloopt.

• Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, dl. 2n, Vlaams Brabant. Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 39.
  • LINDEMANS, J., Brabantse plaatsnamen VII. Beigem, Brussel-Leuven, 1937, p. 28.
  • VERBESSELT, J., Het Parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw, dl. III, Tussen Zenne en Dender, dl. II, Pittem, 1964, p. 161-165.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn