Heienbeekstraat

Beschrijving

Rechte straat tussen de Verbrande Brugsesteenweg en de Vaartstraat, aanvraag goedgekeurd in 1873 en ingetekend op het kadaster in 1875. Voorheen Kerkstraat, de huidige benaming herinnert aan de oude benaming van het gehucht (zie gehuchtsinleiding).

De pare zijde wordt grotendeels ingenomen door de voormalige tuin van de pastorie van circa 1903 (Verbrande Brugsesteenweg nr. 167) en het voormalige klooster met meisjesschool van 1906 (nr. 26). Op de hoek met de Vaartstraat (nr. 46) de verbouwde voormalige gemengde gemeenteschool bestaande uit een onderwijzerswoning en klassenvleugel van circa 1880. De onpare zijde wordt gedomineerd door rijwoningen, waarvan de basisbebouwing werd opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw en bestaat uit breedhuizen van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken met bakstenen lijstgevels op geschilderde gecementeerde plinten, gemarkeerd door doorgetrokken gesinterde bakstenen lekdrempels en rechthoekige en getoogde muuropeningen: zonder nr. (hoek Verbrande Brugsesteenweg) van circa 1875; nrs. 33 en 35 van circa 1901 en zonder nr. (hoek Vaarstraat en Vaartstraat nr. 218) van circa 1902 met keramieken tegeltableaus.

• Archief van de zusters van de Heilige Jozef van Calasanz, Vorselaar: dossier Grimbergen: Verbrande Brug: handgeschreven notities.
  • Gemeentearchief Grimbergen: losse kaart in Atlas van de buurtwegen, 1845.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1875/10, 1880/28, 1901/12 en 1902/4.