Rijkenhoekstraat

Beschrijving

De Rijkenhoekstraat vertrekt in het centrum aan de Veldkantstraat richting noorden (Beigem), om ter hoogte van de Steenpoeldreef over te gaan in de Beukendreef. Aanvankelijk verbindingsweg tussen de oostelijke abdijpoort en de abdijhoeve Charleroy die van daar uit naar Beigem liep; vandaar de oudere benaming "Kloosterstraat". Rijkenhoek duidt op een gebuurte, gelegen rond de Charleroyhoeve (Lierbaan nrs. 16-20), tot aan de Diepen Boomgaard (Rijkenhoekstraat nr. 80). Volgens Cosyn is het gehucht ontstaan in de 18de eeuw, volgens Délestré komt de naam pas voor circa 1820. De betekenis kan ironisch bedoeld zijn, er woonden veel dagloners in kleine huisjes of afgeleid van de achternaam De Rijcke die er bezittingen zou gehad hebben.

De nrs. 51-53, opgenomen in de inventaris "Bouwen door de eeuwen heen" van 1977, werden gesloopt.

• Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, dl. 2n, Vlaams Brabant. Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 201.
  • COSYN A., Grimberghen. Notice Descriptive, Brussel, 1909, p. 40.
  • DELESTRE J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave o.l.v. H. DE SCHEPPER, dl. I, Grimbergen, 1978. p. 37.
  • DELESTRE J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave o.l.v. H. DE SCHEPPER, dl. II, Grimbergen, 1987. p. 236.
  • DUBOIS D. en LEMERCIER J., Grimbergen in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1974, nr. 42.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn