Bergstraat

Beschrijving

Zijstraat van de Oostvaartdijk gelegen in het uiterste noorden van de gemeente aan de grens met Humbeek. Op de Ferrriskaart (1771-1778) volledig door bomen omzoomde weg die op het Primitief plan van 1821 "weg van Mousson naer de molen van semst" wordt genoemd.

Nr. 8 is een hoeve op een oudere site (zie kaart van Ferraris), bestaande uit een boerenhuis met haakse stal van circa 1865; ten oosten een bakhuis van circa 1913 en ten zuidwesten een recente stal. Aan de straat gelegen verankerd en gecementeerd boerenhuis onder pannen zadeldak met rechthoekige muuropeningen. In het verlengde lager stalgedeelte van circa 1928 met aan de straatzijde een vijfzijdige uitbouw onder leien bedaking, waarschijnlijk een voormalige huiskapel.

Iets verder in de straat maar nog op hetzelfde domein staat een Sint-Servaaskapel behorend tot de parochie Humbeek. Gebouwd als dank voor het goed doorstaan van de oorlog en op 9 juni 1946 ingewijd. Rechthoekige bakstenen kapel onder leien zadeldak met groengeschilderde windborden. Spitsboogvormige toegang en dito nis afgesloten met glas en ijzeren hekwerk waarin een goudgeschilderd houten Sint-Servaasbeeldje.

Nrs. 45 en 48. De sterk verbouwde hoeven nrs. 45 en 48 hebben een mooi bewaarde tweeledige bakoven, beiden gerestaureerd in het laatste kwart van de 20ste eeuw. Ter hoogte van nr. 45 kapel van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen tegen de zijwand van een elektriciteitscabine, gewijd in 1950 door de pastoor van Zemst-Laar. Oorspronkelijk hing het Mariabeeldje in een beukendreef op circa 50 m van de Vaartbrug. Bij het vellen van de dreef werd er een nieuwe kapel opgericht tegenover de huidige standplaats. Rechthoekige bakstenen kapel onder betonnen zadeldak met een gedrukte spitsboogvormige nis afgesloten met glas en een ijzeren hekje waarboven kruis in gele baksteen. Gepolychromeerd Mariabeeld.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1865/5, 1913/5 en 1928/7.
  • B.T.K. LEEFMILIEU, Inventaris kapellen Grimbergen, (onuitgegeven studie van de gemeente Grimbergen), 1979, nr. 36 en 37.
  • De Humbeekse Kapellekensroute, folder uitgeven door de Humbeekse Dorpsvrienden, Humbeek, z.d.
  • VAN WETSWINKEL, J., Humbeekse kapellen (3), in Eigen Schoon, jg. 11, nr. 3, september, Grimbergen, 2000, p. 7.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn