Pastoriestraat

Beschrijving

Drukke woonstraat met beperkte commerciële functie, beginnend bij Gistelse Steenweg en eindigend bij het Kanaal Brugge-Oostende.

Naamgeving verwijst naar de oude pastorie, gelegen aan het kerkhof tegenover de huidige Pastoriestraat. Voormalige pastorie in 1631 gebouwd en gesloopt in 1957. Huidige pastorie, Pastoriestraat nummer 3, sinds 1965 hier gevestigd.

Eerst recht straatgedeelte tot aan de spoorweg, voorbij de spoorweg met licht gebogen straattracé eindigend bij het kanaal Brugge - Oostende.

Heterogeen straatbeeld qua stijl en schaalverschillen is fasengewijs tot stand gekomen. Woonhuizen van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen onder zadeldak, al dan niet gemansardeerd. Huizen illusteren diverse stijlen, onder meer eclectische stijl, een al dan niet uitgesproken modernistische stijl (zie onder meer nummer 106 van 1936) of een al dan niet uitgesproken cottagestijl. Ook enkele voorbeelden van lage arbeiderswoningen, soms gekoppeld. Meer landelijke architectuur te situeren in het tweede straatgedeelte bij de spoorweg. Vanaf de jaren 1920 bouwen van talrijke broeikasten.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 14/1927, 16/1927, 34/1927, 49/1927, 81/1927, 23/1928, 87/1928, 101/1928, 4/1929, nr. 29/1936.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 149.
  • VAN OUTRYVE D' YDEWALLE S., Beschrijving der gemeente St. Andries, 1930, p. 14, p. 43.