Grote Moerstraat

Beschrijving

Loopt van Gistelse Steenweg naar Kanaal Oostende-Brugge-Gent met licht gebogen straattracé. Naamgeving wordt reeds in de 16de eeuw gebruikt en verwijst naar de Moeren, een moerassig gebied, waar de straat naartoe leidt. Op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) wordt de straat weergeven met de naam "Ieperstraete ofte moerstraete". Langs de straat loopt een waterloop eindigend in de omwalling van de hoeve "De Zwarte Coye" (Grote Moerstraat nummer 172). De aanleg van de spoorweg Brugge-Oostende in 1838 splitst de straat op in twee delen.

Eerste straatgedeelte tussen Gistelse Steenweg en Zandstraat wordt enerzijds ingenomen door de bossen horend bij het kasteel " 't Craeyenest" (zie Gistelse Steenweg nummer 700). Anderzijds ingenomen door villa's van kleinere omvang. Tweede straatgedeelte tussen Zandstraat en Legeweg wordt ingenomen en bepaald door villa's overwegend uit de jaren 1960-1970. Straatgedeelte tussen Zandstraat en spoorweg, sinds 1838 hier aanwezig, wordt ingenomen door nieuwbouwwijk. Laatste straatgedeelte over de spoorweg is schaars bebouwd en heeft een overwegend landelijk karakter onder meer met aanwezigheid van de historische hoeve "De Zwarte Koe" (zie Grote Moerstraat nummer 173).

• VAN OUTRYVE D' YDEWALLE S., Beschrijving der gemeente St. Andries, 1930, p. 13-14.
  • VAN OUTRYVE D' YDEWALLE S., Geschiedenis van de parochie Sint-Andries, p. 231.