Albert Serreynstraat

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen Gistelse Steenweg en Zandstraat met recht straattracé. Oorspronkelijke naam Dorpsstraat wordt in 1944 vervangen door huidige naamgeving ter nagedachtenis van Albert Serreyn, een verzetstrijder gefussilleerd in 1944.

Straat met heterogeen straatbeeld en grote schaalverschillen. Gaande van arbeiderswoningen tot villa’s. Oudste bebouwing dateert uit laatste kwart van de 19de eeuw en bestaat overwegend uit lage arbeiderswoningen van één of één en een halve bouwlaag met al dan niet bepleisterde of beschilderde lijstgevel. Andere bebouwing hoofdzakelijk in de tweede helft van de jaren 1930 tot op heden tot stand gekomen. Sommige percelen vormen één geheel met de evenwijdig lopende Koude Keukenstraat, zie cottage zogenaamd De Hulste. Woonhuizen in weinig vernieuwende stijl uit de jaren 1960 - 1970, met uitzondering van villa (zie nummer 16) naar ontwerp van architect Peter Callebout (Nieuwpoort).

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 13.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia