Waalvest

Beschrijving

Tweeledig rechthoekig plein doorsneden door de Fabiolalaan. Centrale parking, ontstaan na de demping van de oude Leie in 1923. Straatbeeld voornamelijk gekenmerkt door nieuwbouw onder meer het centraal gelegen cultureel centrum. Voorts enkele behouden arbeiderswoningen uit het interbellum onder meer nummer 25 verfraaid door het gebruik van witte sierbaksteen en nummer 106-108 van 1935, naar ontwerp van R. Van Assche (Menen) getypeerd door lateien van granito.

Achter de woningen nummers 41-53, bevinden zich de restanten van het bastion nummer 11 behorend tot de vesting van de Hollanders (1817-1830) beschermd als monument bij M.B. 23 februari 2001. Het betreft de linkerface en de rechterface en -flank met daarin vier kazematten. De vestingsmuur, opgetrokken uit voornamelijk rode baksteen en ongeveer twee meter breed, vormt een scheiding tussen de ongeveer twee meter lager gelegen percelen uitgevend op de Noordkaai en de hoger gelegen percelen aan de Waalvest. De vier aaneengesloten kazematten met rechthoekige plattegrond bevinden zich met hun langsrichting parallel aan de Waalvest. Het betreft eenbeukige kelders opgetrokken in rode baksteen onder dito tongewelf, met elkaar verbonden via twee doorgangen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00469, W/01363.
  • Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen 874.1, reeks B, nr. 2245.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie