Aalbeeksesteenweg

Beschrijving

Straat met bochtig tracé, uitvalsweg naar Aalbeke. Aan de spoorweg lintbebouwing. Voornamelijk woonfunctie met tal van eenvoudige bakstenen lijstgevels uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, onder meer nummers 4-8 eenheidsbebouwing volgens bouwplan van 1927 naar ontwerp van C. Wyseur bestaande uit twee enkelhuizen en één dubbelhuis, waarvan nummer 6 met aangepaste begane grond. Ook tal van arbeidershuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, onder meer nummers 32 en 36. Nummer 43, alleenstaand diephuis. Nummer 272, gele bakstenen lijstgevel verfraaid door het gebruik van rode sierbaksteen. Daarnaast ook villabouw, onder meer nummer 14, dieper in gelegen villa, tuinmuur met smeedijzeren hek waarin medaillon met de initialen "CD" en arduinen schampstenen. Landelijk straateinde met onder meer bewaarde roterij, nu in gebruik als stalvleugel ter hoogte van nummer 55.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen Lauwe 871.1, nummer 44.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie