Rorenweg

Beschrijving

De Rorenweg is de kern van het gehucht Rhoer (Ferrariskaart, 1771-77), Rooren (Atlas van de Buurtwegen, 1845) of Roeren, een straatdorp in het noordoostelijke gedeelte van de gemeente, aansluitend bij het gehucht Panhoven op het grondgebied van Bree. Het behoorde tot het historische akkerareaal van de gemeente, de hoeven hier zijn dan ook dikwijls oude vestingen, onder meer een aantal laathoven: van Heyendael of Eyendael, het Schillinxhof, en het Thielenhof; deze konden niet geïdentificeerd worden. De oudste vermelding van een aantal nog bestaande hoeven is de Ferrariskaart (1771-77): nummer 24; het Swennenhof (nummer 15); nummer 23; het Aartshof; nummer 16; het Boesenhof (nummer 9); het Reynershof (nummer 10): het zijn tweeledige hoeven, of hoeven met losstaande bestanddelen; de meeste zijn thans volledig verbouwd.