Muntstraat

Beschrijving

In de oudste stadskern gelegen aloude verbindingsstraat tussen de Naamse- en Tiensestraat. Onder de huidige benaming reeds vermeld in 1323, verwijzend naar het vorstelijk muntatelier dat er tussen 1306 en 1380, mogelijk reeds vanaf 1296, tijdelijk gevestigd was. Voorheen getypeerd door een gemengde residentiële en commerciële functie; thans vrij drukke, autovrije wandelstraat met – naast een aantal winkels – een overwegende concentratie van horeca, waarvoor in een doorlopend proces voornamelijk vanaf midden 19de eeuw de puien werden aangepast.

Homogeen straatbeeld met waardevolle relicten van het voormalige “College van Luik” en de voormalige pedagogie "Het Varken". Basisbebouwing die minstens teruggaat tot de 17de-18de eeuw naast een aantal later aangepaste oude kernen. Voorts 19de-eeuwse panden met neoclassicistisch uitzicht (nrs. 21-25), een vrij representatieve eclectische wederopbouwarchitectuur (voornamelijk in het eerste en laatste straatgedeelte) en ten slotte de historiserende architectuur van het complex van de voormalige "Volksbank van Leuven" en de imponerende Stadhuisuitbreiding (Grote Markt). Het historische, licht gebogen straatpatroon onderging slechts een aantal summiere rooilijncorrecties of -aanpassingen ingevolge 19de- en 20ste-eeuwse inplantingen en wederopbouw tijdens de eerste decennia van de 20ste eeuw.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie