Jacquetbosstraat

Beschrijving

Belangrijke uitvalsweg lopend van het centrum van het dorp naar N 50 (IJzeren Bareel). Vanaf de Dries en ter hoogte van het kasteel splitst de straat zich af naar het noordoosten en wordt een landelijke weg. Ter hoogte van de kruising met de Jean Lefevbrelaan was het centrum van de heerlijkheid het Nederhof van Spiere. Tot het kasteel lintbebouwing bestaande uit burger- en arbeiderswoningen en ook enkele hoeves, die thans niet meer in bedrijf zijn. Nummer 15 voormalig 18de-eeuws hoevetje; boerenhuis met typerend aandak, vlechtingen en asemgaten.

Daarna losse, typische landelijke bebouwing bestaande uit boerenarbeidershuisjes onder meer nummer 39. En tal van hoeves onder meer nummer 35, geboortehuis van P. Vroman en nummer 78 sterk verbouwde hoeve met gecementeerd en beschilderd poortgebouw en nummer 84 reeds aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (1843).

In hoofdzaak woonfunctie, maar daarnaast ook herbergen als nummer 8.

Bebouwing voornamelijk daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Ook typische bebouwing uit het interbellum: nummer 17 met heden witgeschilderd parement en behouden schrijnwerk; nummer 18 met typerend parement van gediversifieerde baksteen.

Naar het straateinde toe ook sociale woningbouw uit het derde kwart van de 20ste eeuw en eenvoudige rijbebouwing uit de eerste helft van de 20ste eeuw getypeerd door eenvoudige bakstenen lijstgevels verfraaid door het gebruik van onder meer gele sierbaksteen nummer 112, of overhoekse muizentandfries nummers 102 tot 108. Nummer 110, met puntgevel.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie