Stationsstraat

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé vertrekkend in het centrum van de gemeente, ter hoogte van de Kasteeldreef maakt ze een knik naar het oosten. Uitvalsweg naar Sint-Denijs (Zwevegem). De straat ontstaat vermoedelijk op het einde van de 13de eeuw, wanneer Helkijn een middeleeuwse aanvoerhaven wordt en de bisschoppen een tolhuis bouwen aan de Schelde. Het tracé is aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

De bebouwing klimt op tot in de 17de eeuw. Heden voornamelijk aaneengesloten bebouwing bestaande uit arbeiders- en burgerwoningen en verschillende historische hoeves. Bij het begin van de straat elektriciteitscabine verfraaid door boogfries en naastgelegen fabrieksgebouw uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Arbeidershuizen voornamelijk uit de tweede helft van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Breedhuizen van rode baksteen, twee à vijf traveeën en één à twee bouwlagen, tevens verschillende met anderhalve bouwlaag, onder meer nummer 18 met opvallende cementering.

Burgerhuizen uit het begin van de 20ste eeuw. Lijstgevels van rode baksteen, hier en daar verfraaid door gele sierbaksteen, onder meer nummer 3, nummer 21 verfraaid door fries van witte sierbaksteen, nummer 27, dubbelhuis van rode baksteen verfraaid door fries en nummer 40.

Verschillende imposante hoeves, voornamelijk met gesloten, vierkante opstelling, onder meer de nummers 8, 20, 39 en 49. Tevens enkele met semi-gesloten opstelling, als nummer 16 bestaande uit gecementeerde bestanddelen onder pannen zadeldaken. Nummer 55, kasteelhoeve aangebouwd tegen de restanten van het bisschoppelijk kasteel.

Straateinde getypeerd door eenheidsbebouwing uit het interbellum. Nummers 44-46 en 63-91, enkelhuizen van rode baksteen verfraaid door het gebruik van gele baksteen, tal van vernieuwde parementen.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Spiere-Helkijn, Deelgemeenten Helkijn en Spiere, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL16, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie