Ophovenstraat

Beschrijving

De Ophovenstraat vormt het centrum van het gehucht Ophoven. De kern van het gehucht was een pleinvormige verbreding van de straat, rondom de Jenenkapel en de hoeven nummers 123 en 125, zoals aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845); dit is in het huidige stratenpatroon niet meer te zien.

De oude bebouwing van het gehucht bestaat uit langgestrekte, bakstenen hoeven, de meeste met nok loodrecht op straat, sommige met oude kern, doch het merendeel met huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw.

Het zuidelijk gedeelte van de straat maakt nog deel uit van de dorpskern van Neeroeteren. Het noordelijk gedeelte behoort reeds tot het aansluitend gehucht Geisteren; de straat vormt het centrum van dit gehucht. Nummer 2 behoort tot de dorpskern, nummer 151 tot Geisteren, de overige hoeven tot Ophoven. De kenmerken van Geisteren zijn dezelfde als die van Ophoven: een straatdorp met als oudste bebouwing de langgestrekte hoeven.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.