Koningin Fabiolastraat

Beschrijving

Lange zuidwestelijke uitvalsweg met gebogen tracé vertrekkende uit het centrum (Dorpsplein). Tot 1990 Wevelgemstraat (noordelijk deel) en Wevelgemsesteenweg (zuidelijk deel) genaamd. Oudste bebouwing teruggaand tot de 18de eeuw. Evenwel dateren de meeste gebouwen uit de 19de en 20ste eeuw. Tracé van de tramlijn Wevelgem-Izegem liep van 1911 tot 1938 door de straat.

Basisbebouwing: breedhuizen van één à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken. Zowel arbeiders- als burgerwoningen. Ook verscheidene vlashandelaarswoningen met typerend laadluik of -venster onder meer nummer 94; nummer 109 met langgestrekte bakstenen lijstgevel getypeerd door fries met uitgelengd dropmotief. Voorts verscheidene schuren onder meer nummer 97 met toegemetste vensters. Verder arbeidershuisjes van één bouwlaag: nummer 70 met aangepaste pui; nummer 72, herberg; nummer 113 met heiligennisje; nummer 145 met aflijnende muizentandfries.
Tal van eenvoudige bakstenen lijstgevels van ca. 1900: nummer 57, nummer 59 met typisch muurnis; nummer 79 met typische overhoekse muizentandfries, nummer 102 schuin op de rooilijn ingeplant huisje verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen; nummer 119 met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk; nummer 141 beeldbepalend hoekpand; nummer 144 voormalige herberg met aangepaste muuropeningen en nummer 190 met gewitte lijstgevel.
Ook verscheidene woningen uit het interbellum onder meer nummer 14 met typerende rechthoekige contrasterende erker; nummer 69 van 1936 naar ontwerp van J. Roose (Kortrijk); nummer 135 gesigneerd "J. TYBERGHIEN ARCHITECT WEVELGEM"; nummer 170 van 1927 met traditionele bakstenen lijstgevel verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen: nummer 171 getypeerd door de metselverbanden en de afgeschuinde bovenhoeken van de muuropeningen; nummer 187 met gecemeteerde venstertravee.

• Gemeentearchief Wevelgem, bouwaanvragen Gullegem 874.1, nummer 1927/3; nummer 1936/14; nummer 1941/5.
  • De nieuwe straatnamen, in De Meiboom, jg. 8, nummer 3, 1991, p. 99.
  • GHESQUIERE H., Foto's uit de oude doos. Het Stampkot - Wevegemkassei, in 't Meiboompje, jg. 7, nummer 4, 1990, p. 170-172.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie