Bankstraat

Beschrijving

Straat met nagenoeg recht tracé lopende van het Dorpsplein naar de Hondschotestraat. Maakt van oudsher deel uit van het stratenpatroon. Oudste vermelding van 1624 als "Straete vande meullen van honscote". In 1705 vermeld als "straete vande Gouden Bank naar Gulleghem" en in 1834 "Chaussée de Moorseele à Gulleghem". Vanaf 1950 Bankstraat. Straat uitlopend op rondpunt met centraal standbeeld van "De Vlasser" onthuld op 3 juli 1999. Op de Poppkaart (circa 1840) enkel het begin van de straat bebouwd.

Overwegend woonfunctie ook enkele handelszaken gesitueerd nabij het dorpscentrum. Tevens vestigingsplaats van de stedelijke begraafplaats aangegeven door poortdoorgang en het Cultureel Centrum De Cerf.

Straatbeeld getypeerd door de gevarieerde bebouwing voornamelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Afwisselend arbeidershuizen, burgerwoningen en vrijstaande stadsvilla's. In het begin van de straat ook talrijke nieuwbouw onder meer appartementsgebouw van drie bouwlagen met op de begane grond handelsfunctie. Naar het straateinde toe ook verschillende vlashandelaarswoningen met typisch laadluik: nummers 45, 47, 51 en 55. Links van nummer 8, poortgebouw, vermoedelijk horend bij vlashandelaarswoning zie grote poortdoorgang.

Basisbebouwing: breedhuizen van twee à vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Bakstenen lijstgevels veelal verfraaid door het gebruik van arduin, sierbaksteen of muizentandfriezen. Onder meer nummer 32 met bewaard schrijnwerk zie benedenvenster met schuifraam; nummer 43 en nummer 46 geritmeerd door de spaarnissen met aflijnende muizentandfries. Ook enkele bepleisterde en beschilderde lijstgevels onder meer nummer 30. Voorts bebouwing van na de Tweede Wereldoorlog onder meer nummer 3 naar ontwerp van M. Delrue (Wevelgem).

• Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 76-77.
  • VERCRUYSSE M., Naamverandering van de huidige "Bankstraat", in 't Meiboompje, jg. 1, nr. 1, 1983, p. 3-5.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie