Wittemolenstraat

Beschrijving

Lange landelijke straat met bochtig tracé, vertrekkend aan de Sint-Janstraat, uitvalsweg naar de N32. Tracé deels aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

In de kern, aaneengesloten bebouwing en lintbebouwing. Ter hoogte van het kruispunt met de Dadizelestraat, gehucht "Herthoek". Hier, verschillende arbeidershuisjes, lijstgevels van rode baksteen, twee à zes traveeën en één à twee bouwlagen. Voorbeelden van arbeidershuisjes van één bouwlaag, onder meer nummers 201 en 202, met typisch afgeschuinde hoektravee, nummer 241 en nummer 248 met gecementeerde lijstgevel.

Daarnaast ook architectuur, typisch aan de vlasindustrie, onder meer nummer 212, woonhuis met aanpalende schuur, lijstgevel verfraaid door fries en heiligennis met beeld van de Heilige Antonius, doch met vernieuwd schrijnwerk. Verder verschillende vlasschuren, onder meer nummers 162, 191, 198, achter nummer 226 en nummer 246 met fraaie muurkapel met opschrift O.L.V. VAN DE WIND.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie