Ieperstraat

Beschrijving

Uitvalsweg richting Dadizele, aanvankelijk smalle straat die verbreed vanaf de Ledegemstraat. Tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

In het centrum commerciële functie, daarnaast voornamelijk woonfunctie. Rijbebouwing met arbeiders- en burgerwoningen van twee à vijf traveeën en één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Basisbebouwing doorbroken door tal van vernieuwde parementen en nieuwbouw. Tal van gecementeerde of bepleisterde arbeidershuisjes van één bouwlaag, onder meer nummers 6 en 8 met verbouwde begane grond en nummers 23-29, waarvan nummer 27 met gedenkplaat, 35, 46-48, 47-51, 53-55, 54, 70 en 76-78, nummer 45 met fraaie art deco pui van zwartgeglazuurde tegels, volgens bouwplan van 1938 en nummer 82 met afgeschuinde hoektravee.

Ook verschillende eenvoudige bakstenen lijstgevels, onder meer nummer 101, nummer 107-115, arbeidershuisjes van één bouwlaag verfraaid door gele sierbaksteen en muizentandfries, nummer 117 met granito lateien.

Verder enkele typische interbellumwoningen, onder meer nummer 22-26, eenheidsbebouwing bestaande uit vier arbeidershuizen in spiegelbeeldschema opgetrokken, getypeerd door granito lateien en portaaltjes met afgeronde hoeken.

Landelijk straateinde met verschillende vlasschuren, onder meer nummer 189, drie beuken van rode baksteen. Daarnaast ook verschillende hoeves uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw.

Aan het einde van de straat, gedenksteen opgedragen aan de bemanning van het "N° 21Sqn RAF", gesneuveld op 25 mei 1940.

• Gemeentearchief Wevelgem, bouwaanvragen Moorsele, 874.1, nr. 1938/9.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie