Hoogstraat

Beschrijving

Straat met recht tracé lopende van de Lode De Boningestraat naar de Brugstraat. Vermoedelijk aangelegd circa 1875.

Het straatbeeld wordt in hoofdzaak bepaald door het grote aantal voormalige vlashandelaarswoningen uit het eind van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw: onder meer nummer 36 met typische poort onder ijzeren I-balk en laaddeur en deur met fraai glas-in-loodbovenlicht; nummer 44 en nummer 49 met centrale laaddeur naar de vlaszolder.

Basisbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwlagen onder (geknikt) pannen zadeldak. Vrij homogeen straatbeeld door de talrijke bakstenen lijstgevels verfraaid door het gebruik van bakstenen friezen, bakstenen druiplijstjes en borstwering.

Nummer 12-14 met aflijnende fries met uitgelengd dropmotief; nummer 21-23 met aangepaste begane grond; nummer 24 met ontlastingsbogen van zwarte baksteen en bakstenen panelenfries; nummer 27 met opvallende fries met zandlopermotief van zwarte baksteen; nummer 43 met panelenfries; nummer 47 met later witgeschilderd parement; nummer 65 met fraai uitgewerkte kroonlijst.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie