Bieststraat

Beschrijving

Lange landelijke straat met bochtig tracé, gelegen in het noordoosten van de gemeente. Straat vertrekkend aan de Reutelstraat en lopend tot in Kortrijk (Bissegem). Tracé reeds gedeeltelijk aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

De basisbebouwing klimt op tot in het einde van de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit lage arbeidershuisjes, voorkomend in rijtjes van drie of vier huizen. Eenvoudige verankerde baksteenbouw, hier en daar gecementeerd, van drie à vier traveeën en één bouwlaag. Pannen zadeldaken, veelal doorbroken door laadvenster. Nummer 29-33, rijtje van drie arbeidershuizen waarvan nummer 31 met vernieuwd parement, nummer 61-67, waarvan nummer 61 met vernieuwd schrijnwerk, nummers 63 en 65 met vernieuwd parement en nummer 124-128, waarvan nummer 128 met gaaf bewaard schrijnwerk.

Daarnaast verschillende hoeves, onder meer nummer 86, "CAPELLEHOF" en nummers 180 en 182, respectievelijk genaamd hoeve Bonte en hoeve Joye uit het einde van de 19de eeuw.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie