Roeselarestraat

Beschrijving

Lange noordelijke uitvalsweg met gebogen tracé, vertrekkend vanaf de Lode de Boningestraat. Straat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

Hoofdstraat met in het begin voornamelijk commerciële functie. In het tweede deel van de straat voornamelijk woonfunctie.
Heterogeen straatbeeld met rijbebouwing, breedhuizen met variërende traveebreedte en twee bouwlagen onder al dan niet geknikte pannen zadeldaken. De basisbebouwing klimt op tot in de tweede helft van de 19de eeuw, daarnaast zijn er tal van woningen van na de Tweede Wereldoorlog, getypeerd door rechthoekige erkers. De 19de- en begin 20ste- eeuwse bebouwing wordt op verschillende plaatsen doorbroken door nieuwbouw, tal van woonhuizen hebben vernieuwde en aangepaste parementen.

Het straatbeeld wordt getypeerd door tal van eenvoudige bakstenen lijstgevels veelal verfraaid door siermetselwerk, onder meer nummer 51 met gebroken cementtegels in de boogvelden van de ontlastingsbogen, nummer 56-58 met typerende bakstenen consooltjes bij de onderdorpels, nummer 74-76 met deels vernieuwd schrijnwerk, nummer 122-124 en nummer 128 getypeerd door overhoekse muizentandfries maar met vernieuwd schrijnwerk, nummer 147 met fraaie deur met glas-in-loodbovenlicht, nummer 153 verfraaid door overhoekse muizentandfries, nummer 175 met vleugeldeur met glas-in-loodbovenlicht met de letters "A" en "V", nummer 212 met fraaie houten kroonlijst, nummer 281, nummer 300 verfraaid door gele sierbaksteen en afgelijnd door bakstenen fries met uitgelengd dropmotief, nummer 316 en 320. Nummer 161 als enig voorbeeld van een diephuis in het straatbeeld. Nummer 130, dwars op de straat ingeplant woonhuis met beglaasde muurnis, jaarankers "1946" en muurankers met letters "KVS". Nummer 38 opvallend door metalen figuurtjes die de gevel verfraaien. Verschillende woonhuizen met muurkapelletjes, heiligen- of muurnis, onder meer nummer 135 en nummer 246 met driehoekige muurkapel met gepolychromeerd Heilig Hartbeeld.

Naar het straateinde toe, verschillende woningen van één bouwlaag waarvan tal met vernieuwde parementen, onder meer nummer 46, nummer 48 met aflijnende fries met uitgelengd dropmotief en aangepaste muuropeningen, nummers 103, 248, 254, 256, 319 en 359. Ook met schijnvoegen gecementeerde gevels, onder meer nummers 41 en 67 met aangepaste begane grond, nummers 112, 172, 182, 205 en 243, woonhuis met gecementeerde hoektravee met heiligennis.

Typische bebouwing uit het interbellum, onder meer nummer 6 met gewijzigde voorgevel, volgens bouwplan van 1945 naar ontwerp van J. Tyberghien (Wevelgem), met typische rechthoekige erker, nummer 10 met aangepaste voorgevel, volgens bouwplan van 1944, met fraaie deur, nummer 11 met verbouwde begane grond, nummer 36 met afgeronde erker, nummer 144 verfraaid door het gebruik van granito, nummer 149-151, nummer 296/ Moerstraat met beglaasde muurnis met beeld van de Heilige Jozef en nummers 329-331. Nummers 14, 107, 324 en 326 gesigneerd door "O. VANDERHAEGHE, ARCHITECT WEVELGEM".

Voorts verschillende schuren, onder meer nummer 110, tweebeukige vlasschuur onder schilddaken, nummer 162, nummer 206, nummer 335-339, twee woonhuizen met aanpalende schuur en nummer 349.
Nummer 116, dwars op de straat ingeplant rijtje huizen met voorgeplaatste verandas langs een gekasseide weg.

• Gemeentearchief Wevelgem, Bouwaanvragen Wevelgem 874.1, nummer 17/1945 en 22/1945.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie